úterý 24. prosince 2019

Spirituální bypass

 Setkávám se situacemi, kdy je projev a související chování dotyčného jedince praktikujícího cestu duchovního poznání, označeno termínem "Spirituální bypass".
Musím však konstatovat, že ve většině případů je tento termín použit nesprávně bez uvědomění si jeho skutečného významu.
Dlé mého zjištění byl termín "Spirituální bypass" poprvé použit již v roce 1984, nicméně do povědomí veřejnosti se dostává posledních pár let.
Jde o situaci, kdy lidé používají duchovní práci a z ní pramenící poznání a přesvědčení k tomu, aby se v životě vyhýbali práci na svých potlačených emočním problémech, zraněních a obtížích osobním vývoji. Tímto způsobem využívájí různé techniky meditace a sugesce takovým způsobem, aby se chránili před projevy vlastních nepřijatých stínů a potlačených emocí a snaží se utvrdit sami sebe i ostatní v tom, že již "Mají vše vyřešeno".
Ve své podstatě se jedná o to, že se dotyčný jedinec nepříjímá spolu se svými nedostatky, odmítá tedy svou v minulosti stvořenou temnotu a identifikuje se pouze s pozitivními prožitky, s pozitivními představami a zjištěními o sobě a svém životě, ke kterým je připoután a na kterých lpí.
Na základě tohoto přístupu nepřijímá a zpochybňuje význam a způsob fungování karmických zrcadel a tím i chování ostatních vůči jemu samotnému. Protože se tento jedinec sám identifikuje s určitou představou o vlastní dosažené duchovní vyspělosti, má potřebu ostatní hodnotit a kritizovat a dle potřeby dotyčným tvrdit, že mají "Spirituální bypass".

Jedná se tedy opět o vazbu na myšlenkový program "Soudce oběť" a s ním související nízká úroveň sebelásky, což znamená především hledání vlastní sebehodnoty vně sebe.
Převažuje zde dualitní pohled na sebe a na svět ve kterém se prožíváme. Zajímavé je, že ve většině případů nevědomého používání tohoto termínu, právě ona osoba, která ho používá, jej přímo svých chováním a přístupem reprezentuje.
Typická je situace, kdy je dotyčná osoba konfrontována s něčím co sama v sobě odmítá a upozadila a není ochotna připustit jedinečnost poznání a prožitků ostatních jedinců.
Je zde velmi silná rovina přijetí a ztotožnění se s informacemi zvenčí, které nejsou filtrovány intuicí, vlastními prožitky a zkušenostmi a jsou na základě neznalosti vlastní duchovní podstaty a s ní spojeným chtěním "Někým být a něčeho dosáhnout" bezvýhradně přijaty.
Nabyté znalosti se tedy drží pouze v rozumové rovině, dotyčný se tak převážně pohybuje v rovině myšlení, úvah, předsudků a domněnek a systémem předkládaných pravd se kterými se ztotožňuje a které se snaží obhajovat a chránit.

Tyto přijaté pravdy samozřejmě také rezonují pouze s tím co v sobě dotyčný jedinec přijímá. Existuje zde u něj vírá v to, že duchovní kvalitu a její úroveň je možné získat skrze učení se a vykonávání potřebných činností, pravidel a postupů a samozřejmě až po uplynutí odpovídajícího času, který je nezbytně nutný k osvojení si takto získávaného poznání.
Tato víra je postavená na neznalosti Zákonu jednoty ve Stvoření, který jasně řiká, že vše ve Stvoření je si rovno a je stvořeno jako dokonalé, jedinečné a má své nepopíratelné kvality a dary.
Je tedy potřeba si uvědomit, že vše co hledáme je uvnitř nás.
Všichni jsme od počátku dokonalí mistři v tom, k čemu jsme byli vyšším záměrem stvoření, jen si to musíme uvědomit a rozpomenout se na to.
Ten, kdo nám v tomto rozpomenutí se brání, jsme my sami. Tím, že se nepřijímáme takoví jací jsme, si ve skutečnosti blokujeme vlastní posun do vyšších vibrací našeho života a s nimi souvisejícím štěstím, láskou a hojností.

Je potřeba si uvědomit, že v této realitě se převážně učíme a poznáváme, jaké je to nebýt sám sebou, nebýt dokonalý, ubližovat ostatním, žít bez lásky v utrpení a odmítat námi zvolený životní děj a s ním spojené učení.
Nabízí se zde tedy přímá cesta nalezení odpovědí na následující otázky:
Kdo jsem?
Kým vším jsem byl?
Co je mý skutečným záměrem v tomto životě zde na Zemi?
Nalezením a prožitím odpovědí na tyto otázky se ukotvíme ve své duchovní podstatě, což nám umožní pochopit, že všechny podněty, které přícházejí zvenčí jsou pro nás pouhou inspirací a poučením, které nám mouhou a nebo také nemusí pomoci s hledáním pravdy o nás samých a životě kolem nás.
Termín "Spirituální bypass" rezonuje a souvisí také s termínem "Duchovní Ego"
A slouží takto postiženým jedincům jako nástroj jejich obrany před odhalením pravdy o jejich vlastní postatě a skutečném záměru poznání a projevu ve vlastním životě, před těmi, kteří jim jí svých chováním a přístupem nekompromisně zrcadlí.


 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Vážený čtenáři,
vkládej prosím komentáře a dotazy pouze týkající se tématu článku s vědomím, že mají obsah článku rozšířit a informačně a názorově obohatit pro další čtenáře.
Komentáře obsahující spam a negativní narážky bez odůvodnění, budou mazány.
Děkuji za pochopení.