úterý 30. května 2023

Hřích

V hebrejštině znamená toto slovo "pochybení, omyl, chyba, sejít z cesty, minout cíl".
Ve starší češtině slovo hřešit znamenalo "klít, proklínat".
Toto slovo je obvykle vnímáno hlavně ve spojitosti s nabožestvím a duchovní tématikou, kde je ještě dále barvitě rozvíjeno do různých náboženských pravidel a omezení.
Z mého úhlu pohledu vnímám slovo hřích významově spojené s možností svobodné volby při rozhodování, s možností odklonit se od božích zákonů Stvoření.
Hříchem lze tedy označit moment, kdy místo přijetí vznikl stav odporu vůči životní situaci a související zkušenosti, kdy se daná duchovní bytost žijící v souladu s Bohem vzdala zodpovědnosti za to, že je příčinou toho, co se jí v této situaci děje a snaží se jí ukázat důsledky jejího přístupu v minulosti, vstoupila tak do iluze dualitního pohledu na život a zvolila si roli oběti.
Hříšníkem se tedy stává každá duchovní bytost, která se odpojila od vlastní duchovní podstaty, popřela absolutní boží spravedlnost a vydala se hříšnou cestou poznání duality do iluzorního nápravného života odporu a chybování, aby si odžila důsledky tohoto rozhodnutí v roli oběti vlastního konání a čelila tak sama sobě, své vlastní minulosti skrze chování ostatních k ní.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Vážený čtenáři,
vkládej prosím komentáře a dotazy pouze týkající se tématu článku s vědomím, že mají obsah článku rozšířit a informačně a názorově obohatit pro další čtenáře.
Komentáře obsahující spam a negativní narážky bez odůvodnění, budou mazány.
Děkuji za pochopení.