středa 22. února 2023

Psychosomatika těla: Ústa

Ústa jsou vstupní bránou do našeho těla, místem kudy vdechujeme a vydechujeme vzduch, přijímáme do těla a vkládáme různé věci do úst, abychom je ochutnávali a prozkoumávali smyslovým centrem chuti.
Ústy projevujeme náš hlas.
Z pohledu naší sexuality jsou naše ústa s celou čelistí propojeny se stavem naší malé pánve a v ní uložených pohlavních orgánů v kořenové čakře a s ní spojené erotogenní zóně.
Jaký vztah tedy máme k této oblasti naší sexuality, taková je naše čelist, ústa i rty, jejich vzhled, funkce a pocity související s jejich používáním.
Problémy na kůži kolem úst, zarudlá kůže, ekzémy, bolestivá čelist, poukazují na problém s našim sebevyjádřením, poukazující na potlačené emoce hněvu a vzteku a na související zavděčující se jednání na základě naučených chybných životních postojů.
Na přítomnost problémů v našem projevu a přístupu k naší sexualitě zde poukazují také suché a popraskané rty, afty a opary.



1 komentář:

  1. Velmi zajímavé a přivedlo mne to k hlubokému zamyšlení. Moje zkušenost ano.

    OdpovědětVymazat

Vážený čtenáři,
vkládej prosím komentáře a dotazy pouze týkající se tématu článku s vědomím, že mají obsah článku rozšířit a informačně a názorově obohatit pro další čtenáře.
Komentáře obsahující spam a negativní narážky bez odůvodnění, budou mazány.
Děkuji za pochopení.