úterý 25. dubna 2023

Strach z konfliktu

Veškeré životní úsilí člověka je vědomě či nevědomě zaměřeno k jedinému cíli a ten je cítit a prožívat příjemné pocity přijetí ve svém těle. Každý bez vyjímky rovněž touží být přijat ostatními.
Toho čeho se bojíme uvnitř sebe, před tím utíkáme a vyhýbáme se tomu také ve světě vnějším.
Valná většina lidí odmítá nepříjemné pocity ve svých vlastních životních situacích, ve svých vztazích s ostatními, ve svém vlastním nitru, ve svých prožitcích.
Odmítá s nimi spojený odpor k situacím, které je vyvolávají a zrcadlí skrze projevy ve vnějším světě, skrze chování ostatních lidí.
Každý konflikt nám poukazuje na naši duchovní rozpolecnost, oddělenost a necelistvost. Každá situace ve které prožíváme nepříjemné pocity nám poukazuje na to, kde a v čem jsme se potlačili, kde jsme se vzdali v minulosti vlastní zodpovědnosti za to, co se nám děje a co prožíváme, kde jsme uvěřili tomu, že jsme obětí nespravedlivého přístupu a chování.
Bojíme se nepříjemných pocitů a konfliktních situací, protože sami o sobě pochybujeme, že nejsme dost dobří, že si lásku na prvním místě nezasloužíme, že nejprve musíme vyhovovat podmínkám ostatních, nastavením a představám naší společnosti a až poté si můžeme dovolit být přijati a milování.
Každá konfliktní situace nás pouze a jen prověřuje, vybízí nás k ukončení boje, k odpuštění, k přijetí a připomíná nám, že jsme si sami vybrali roli oběti, viníka, sami bojujeme a sami se udržujeme ve vlastním odporu k sobě skrze ostatní, v nelásce, strachu a závislostech na všemožných kompenzačních mechanismech, skrze které se marně snažíme zalepit zranění v našich srdcích a šrámy na našich duších.
Konflikt přestává být konfliktem v momentu, kdy přijmeme zodpovědnost za své vlastní pocity a připustíme svou vlastní minulostní spojitost s danou situací, připustíme si související chování, které nám pocity vyvolává jako své vlastní v naší duchovní minulosti, v minulých inkarnacích a rozmělňujeme konfliktní situaci nabídkou ke smíření, k odpuštění, k lásce.
Nebojme se tedy konfliktních situací a s nimi spojených nepříjemných pocitů a snažme si uvědomit to, co nám tyto situace a ostatní v nich ukazují, jaké pocity v nás vyvolávají.
Pouze tímto způsobem můžeme přirozeně tyto konflikty ukončit vystoupit ze všech možných dlouhodobých zacyklení v odporu k nám samých, ostatním a vlastnímu životu.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Vážený čtenáři,
vkládej prosím komentáře a dotazy pouze týkající se tématu článku s vědomím, že mají obsah článku rozšířit a informačně a názorově obohatit pro další čtenáře.
Komentáře obsahující spam a negativní narážky bez odůvodnění, budou mazány.
Děkuji za pochopení.